„Ki képviseli az alsózsolcaiak érdekeit?” – az akkufeldolgozóról ment a vita a parlamentben

Megosztás

A Momentum politikusa szerint Csöbör Katalin nem az üzem ellen tiltakozó helyiek érdekeit képviseli, hanem „helytartóként” viselkedik.

Lőcsei Lajos (Momentum) a Borsod megyei Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem ügyében bírálta Csöbör Katalint a parlament hétfői ülésén. A politikus a választókörzet fideszes országgyűlési képviselőjét azzal vádolta, hogy nem az üzem ellen tiltakozó helyiek érdekeit képviseli, hanem “helytartóként” viselkedik – írja tudósításában az MTI.

Felhívta a figyelmet arra: 3100-an írták alá az üzem létesítése elleni petíciót, és sem a családjukért és egészségükért aggódó helyiek, sem az alsózsolcai polgármester, sem a képviselőtestület nem kér az üzemből.

Hozzátette: Csöbör Katalin az üggyel kapcsolatban szervezett két korábbi lakossági fórumon sem vett részt, majd amikor október elején mégis elment egyre, akkor is csak “mellébeszélésre, ködösítésre és az önkormányzat hibáztatására” telt tőle. A kormánypárti politikustól azt kérdezte: mit csinált a számára átadott petícióval és miért nem saját választóit képviseli.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: Csöbör Katalin több alkalommal győzött az említett választókerületben, miközben a baloldal eddig nem kapott kormányzati lehetőséget. Szerinte ha van párt, ahol felmerül a helytartóság kérdése, akkor az nem a kormánypárt, hanem éppen a Momentum, amely kampányolt román pártok mellett a magyarok ellenében, az olimpia budapesti megrendezése ellen, valamint az ukrajnai háborúba fegyvereket küldött volna. Ezek után jön azzal, hogy ki a helytartó? – tette fel a kérdést.

Kijelentette: a kormány azon dolgozik, hogy munkahelyteremtő beruházásokat hozzon Magyarországra. A tét most az, hogy Magyarországon is jelen lesznek-e a jövő iparágai – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a Momentum ebbe a versenybe be se nevezne, hanem “simán végignézné”, hogy több százezer ember elveszíti a munkahelyét – tette hozzá.

Hegedűs Andrea (DK) azoknak a problémáira hívta fel a figyelmet kedden a parlamentben, akiknek a háza mellé akkumulátorgyár épül. A jelenséget úgy írta le: a gyár zajos, vendégmunkások érkeznek, szennyezett lesz a környezet.

Alsózsolcán, ahová szintén akkumulátorhulladék-feldolgozót terveznek, már több lakossági fórum fulladt botrányba – mondta. Bírálta Csöbör Katalint, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, akinek szerinte a helyiek nem fogják megköszönni a gyár építését, sem az ahhoz nyújtott több milliárd forintos állami támogatást. Azt követelte, hogy azonnal állítsák le az összes akkumulátoripari beruházást, és soha egyet se kezdjenek el az emberek véleményének kikérése nélkül.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára – Csöbör Katalinra utalva – nagyobb alázatra kérte a DK politikusát annak a képviselőnek a bírálata során, akit már négyszer választottak meg az emberek. Hangsúlyozta: a beruházásoknál a legszigorúbb szabályok szerint járnak el, ha ezt mégsem tartanák be, akkor a környezetvédelmi hatóságok fellépnek.     Elmondta azt is, hogy az akkugyártás terén verseny zajlik, Németország és az Egyesült Államok is újabb gyárakat tervez. Ha a DK-n múlna, a technológiai forradalom kikerülné Magyarországot – értékelt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek